SYROP GLUKOZOWO FRUKTOZOWY

Spożywanie większych ilości tego cukru prostego prowadzi do zaburzenia odczuwania głodu i sytości, ponieważ fruktoza nie stymuluje wydzielania hormonów regulujących pracę ośrodka głodu i sytości: insuliny i leptyny. To prowadzi do nasilenia apetytu, zwiększenia pobierania pokarmu i odkładania tkanki tłuszczowej w organizmie, a tym samym rozwoju otyłości.

Fruktoza jest metabolizowana w wątrobie i jej nadmierne ilości powodują odpowiedź wątroby w postaci zwiększonej syntezy kwasów tłuszczowych (trójglicerydów) oraz zwiększonej produkcji lipoprotein o małej gęstości VLDL (Very Low Density Lipoprotein), które transportują tłuszcz do tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji prowadzi do wzrostu ilości tkanki tłuszczowej i rozwoju otyłości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-syrop-glukozowo-fruktozowy-jest-niezdrowy_42453.html

Print Friendly, PDF & Email